Kachní prsa s římským salátem a bezovým přelivem

INGREDIENCE

4 kachní prsa bez kosti

1 lžice dijonské hořčice

2 lžice bezového sirupu nebo 1 lžíce medušťáva z 1 citronu5 lžic slunečnicového olejeNA SALÁT

1 větší římský salát

1/2 lžíce dijonské hořčice

1/2 lžíce hrubozrnné hořčice

1/2 lžíce jahodové nebo rybízové marmelády

1 lžíce bezového sirupu (můžeme vynechat)

šťáva z 1/2 citronu

1 lžička jablečného octa

slunečnicový olej

pepř 

  

POSTUP

Nejprve si připravíme kachní prsa. Do misky dáme 1 lžíci dijonské hořčice, šťávu z citronu, 2 lžíce bezového sirupu nebo 1 lžíci medu, slunečnicový olej. Promícháme a vložíme kachní prsa. Kachní prsa důkladně obalíme v marinádě a necháme v lednici odležet přibližně 20 minut - 1 hodinu.

 Připravíme si salát. Římský salát omyjeme a osušíme. Na dresink v míse smícháme ½ lžíce dijonské hořčice, ½ lžíce hrubozrnné hořčice, lžičku jablečného octa, šťávu z 1/2 citronu, 1 lžíci bezového sirupu (můžeme vynechat) a 1/2 lžíce marmelády. Postupně přiléváme slunečnicový olej tak, aby vznikla kompaktní zálivka. Lehce opepříme. Do mísy natrháme listy salátu. 

 Předehřejeme  troubu na 190 °C. Mírně rozpálíme pánev se silnějším dnem. Kůži na kachních prsou lehce nařízneme do mřížky tak, abychom neprokrojili maso. Kachní prsa vložíme do pánve kůží dolů a propékáme na mírném plameni cca 15 minut. Dáváme pozor, aby se kůže nepřipalovala. Poté maso obrátíme a opékáme ještě přibližně 4 - 5 minut. Pánev s kachními prsy vložíme do rozpálené trouby a dopékáme zhruba dalších 5-8 minut podle toho, jak chceme mít prsa propečená. Maso by nemělo být vysušené. Maso vyndáme na nahřátý talíř, přikryjeme alobalem a necháme odpočinout cca 5 minut. Poté nakrájíme na plátky. 

 Salát v míse promícháme s dresinkem. Podáváme s kachními prsy, můžeme přidat  bagetu nebo zelený orestovaný chřest.


Sýrové suflé

Můj oblíbený recept z  pobytu ve Francii.  Francouzi toto suflé podávají jako teplý předkrm nebo lehkou večeři.

INGREDIENCE

4 vejce

100 g tvrdého nastrouhaného sýra (typ gruyère, eidam)

50 g másla

50 g hladké mouky (bezlepková varianta: 50g kukuřičné mouky)

100 ml mléka

sůl, pepř, muškátový oříšek

máslo na vymazání formy


K PODÁVÁNÍ

listový salát 

bageta, chléb

POSTUP

Předehřejeme troubu na 180°C.

V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku. Uděláme světlou jíšku. Poté za stálého míchání přiléváme postupně mléko až se vytvoří hladký bešamel.

 Bešamel krátce provaříme, osolíme, opepříme, ochutíme špetkou muškátového oříšku. Odstavíme z plotny.

 K bešamelu přidáváme žloutky jeden po druhém, vždy dobře promícháme. Přidáme strouhaný sýr. Bílky ušleháme do hustého sněhu, který následně jemně vmícháme do připravené směsi. Přendáme do zapékací nádoby vymazané máslem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 40 minut.

 Podáváme s bagetou, chlebem a salátem.

Restovaná cizrna se zeleninou a rybou


INGREDIENCE

300g cizrny v suchém stavu

(lze použít již připravenou cizrnu v konzervě, cca 2x400g)

1 bobkový list

1 lžička tymiánu


600-700g filetů z ryby (losos, pstruh lososovitý apod.), cca 150g na jednu porci


ZELENINOVÁ SMĚS

1 cibule, 2 stroužky česneku

½ červené papriky

½ žluté papriky

½ žluté nebo červené chilli papričky

svazek zeleného chřestu (nemusí být, lze nahradit řapíkatým celerem, pórkem, cuketou..)

přibližně ½ hrníčku oliv

sůl, pepř

drcený nebo mletý římský kmín ½ kávové lžičky

kurkuma ½ kávové lžičky

mletý koriandr ½ kávové lžičky

mletý zázvor ½ kávové lžičky

olivový olej


K PODÁVÁNÍ

2 lžíce nasekaného čerstvého oregána

POSTUP

Den předem dáme namočit cizrnu na 12 hodin do studené vody. Druhý den vodu slijeme, cizrnu propláchneme a zalijeme čerstvou vodou, přidáme 1 bobkový list a lžičku tymiánu. Vaříme 1 hodinu. V případě, že použijeme cizrnu z konzervy, tento krok vynecháme.

 Do rozpálené pánve nalijeme 3 lžíce olivového oleje, přidáme najemno nakrájenou cibuli a podrcený česnek, krátce restujeme. Poté přidáme všechno koření a ještě chvíli restujeme. Dáváme pozor, aby se směs nepřipálila. Poté do pánve vsypeme obě papriky nakrájené na kostičky, zelený chřest (nebo cuketu, řapíkatý celer apod.), chilli papričku nakrájenou nadrobno a ještě zhruba 10 minut restujeme tak, aby zelenina byla křehká. Nakonec osolíme, opepříme, vhodíme olivy a ještě celé zakápneme olivovým olejem.

 Rybu osolíme, opepříme. Pečeme zlehka na pánvi na olivovém oleji nebo krátce grilujeme v troubě.

 Celý pokrm podáváme posypaný čerstvým oreganem.

Babiččin trhanec
Nejoblíbenější jídlo mého dětství. 

INGREDIENCE

1 kg polotučného tvarohu

2 vejce

lžíce cukru, špetka soli

100 ml mléka

70 g polohrubé mouky (bezlepková varianta:  70g kukuřičné mouky)

slunečnicový olej na vymazání formy


K PODÁVÁNÍ

ovoce dle chuti: jahody, maliny, rybíz, ostružiny, borůvky

smetana ke šlehání 250ml

cukr


POSTUP

Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.

 V míse smícháme tvaroh, žloutky, cukr a špetku soli, směs rozředíme mlékem tak, aby vznikl hustší krém. Přidáme mouku, promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

 Zapékací formu vylijeme slunečnicovým olejem, přendáme do ní připravenou směs a pečeme při 180 °C cca 35-40 minut. 

 Podáváme přelité ovocnou šťávou, pocukrované a pokladené ovocem.

 Nejlépe chutná s porcí šlehačky!

Krůtí křídla s bramborovo-zelnými rősti a zelným salátem


INGREDIENCE

3 krůtí křídla (můžeme použít např. i kuřecí stehna, krůtí nebo kuřecí prsa apod.)

2 ks bobkového listu

4 kuličky nového koření

1 větší cibule

řepkový olej

sůl


NA BRAMBOROVÉ RőSTI

4 větší brambory

2 vejce

3-4 lžíce hladké mouky (pro bezlepkovou variantu použijeme 4 lžíce bramborového škrobu)

1 hrnek nakrájeného a spařeného bílého zelí

sůl, pepř

2 lžičky drceného kmínu

řepkový olej na smažení


NA ZELNÝ SALÁT

1/2 hlávky bílého zelí jemně nakrájeného

2 lžíce jablečného octa

1-2 lžíce cukru krupice

 sůl, pepř

lžička drceného kmínu

50 ml slunečnicového oleje

200 ml vody



POSTUP

Křídla vložíme do zapékací mísy, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, oloupanou a na ¼ pokrájenou cibuli. Přelijeme trochou řepkového oleje a dáme péct do trouby na 200°C zhruba 1 ½ -2 hodiny (dle velikosti křídel).

 Na zelný salát si očistíme a omyjeme zelí, nakrájíme ho na tenké proužky. Ve větším hrnci přivedeme k varu slanou vodu, vhodíme zelí a necháme 1-2 minuty přejít varem. Poté zelí scedíme. Dáme si stranou 1 hrnek spařeného zelí, které použijeme při přípravě bramborových rősti.

 Zbytek zelí přendáme do mísy. V kastrolu svaříme 200 ml vody s 2 lžícemi cukru a 2 lžícemi jablečného octa. Necháme krátce povařit. Svařenou vodu nalijeme na zelí, mísu přikryjeme a necháme stát při pokojové teplotě 1/2 hodiny. Poté mísu se zelím přendáme do lednice. Před podáváním zelný salát dochutíme solí, pepřem, popř. jablečným octem a cukrem. Přilijeme 50 ml slunečnicového oleje.

 Na bramborové rősti si oloupeme brambory a nastrouháme je na hrubším struhadle, přidáme 1 hrnek spařeného zelí, 2 vejce, 3-4 lžíce hladké mouky (nebo bramborového škrobu), sůl, pepř a 2 lžičky drceného kmínu. Tvoříme placičky, které smažíme z obou stran na rozpáleném řepkovém oleji dozlatova.

 Upečená krůtí křídla podáváme s bramborovými rősti a zelným salátem.

Gnocchi s chřestem a salátem 


INGREDIENCE

2 balení hotových gnocchi po 500g

svazek bílého nebo zeleného chřestu

šťáva z 1 citronu

1 lžíce másla

sůl, pepř

olivový olej


K PODÁVÁNÍ

sýr typu parmezán nebo grana padano

listový salát

POSTUP

Gnocchi uvaříme dle návodu.

 Pokud máme bílý chřest, oloupeme ho, omyjeme a uvaříme ve vodě, do které jsme přidali sůl, šťávu z 1/2 citronu, 1 lžíci másla a špetku cukru. Chřest vaříme 8-10 minut. Uvařený chřest vyndáme a necháme okapat

 V případě že použijeme chřest zelený, omyjeme ho, odřízneme spodní konce (cca 1-2 cm) a lehce osmažíme na pánvi. Chřest by měl zůstat křupavý.

 Chřest můžeme pokrájet na větší kusy nebo nechat celý.

 Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme uvařené gnocchi, okapaný bílý chřest nebo orestovaný zelený chřest. Přidáme kousek másla a lehce prohřejeme. Osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou.

 Podáváme posypané strouhaným parmezánem a s listovým salátem.


Kuřecí játra s cibulovým salátem

Cibulový salát se výborně hodí jak k masitým pokrmům, tak i k rybám. 

POSTUP

kuřecí játra 600-700 g (nejlépe v bio kvalitě nebo farmářská)

kachní nebo husí sádlo 250g

sůl

2 kuličky jalovce

1 lžička tymiánu


NA CIBULOVÝ SALÁT

4-5 větších cibulí nakrájených na kolečka

1 lžička mleté  sladké papriky

špetka mleté pálivé papriky

sůl

slunečnicový olej


K PODÁVÁNÍ 

uvařená rýže basmati


POSTUP

Troubu předehřejeme na 200 °C. Kuřecí játra očistíme a vložíme do zapékací nádoby. Přidáme 2 kuličky jalovce, lžičku tymiánu a vše zakryjeme kachním nebo husím sádlem. Je vhodné použít užší a vyšší zapékací nádobu, aby při pečení byla játra ponořena z větší části do rozpuštěného sádla. Nádobu dáme do trouby a játra pečeme za občasného promíchání přibližně 40 minut. Játra osolíme až když jsou upečená.

Cibulový salát:

Cibule očistíme, omyjeme a nakrájíme na proužky nebo kolečka. Na pánvi rozpálíme slunečnicový olej (můžeme použít rovněž kachní nebo husí sádlo), vhodíme cibuli a za stálého míchání restujeme až cibule zesklovatí. Poté osolíme, přidáme kávovou lžičku mleté sladké papriky a špetku pálivé papriky.

Játra podáváme s cibulovým salátem a rýží.

Tvarohové šátečky plněné marmeládou

Spojení křehkého těsta, vanilkového cukru a sladké marmelády. 

INGREDIENCE

1 tvaroh 250g

1 máslo nebo Hera 250g

250g hladké mouky

hustší marmeláda dle chuti

moučkový cukr na obalení

1 vanilkový cukr

2 vejce (1 do těsta, 1 vejce na potření)

POSTUP

Tvaroh, máslo, mouku a 1 vejce zpracujeme do kompaktního těsta. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát cca 4 mm silný. Z těsta vykrajujeme rovnoměrné obdélníky. Doprostřed každého obdélníku dáme lžičku hustší marmelády, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, přehneme a přitlačíme. Hotové taštičky dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C zhruba 30-40 minut. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme přidali vanilkový cukr.

© 2021 Díky, babi! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!