Pečený květák s arašídovou omáčkou
INGREDIENCE
1 květák rozebraný na růžičky
3 větší mrkve
2 lžíce polenty
slunečnicový olej
sůl, pepř
NA PEČENÉ BRAMBORY
brambory nakrájené na větší kostky
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička mletého koriandru
sůl
slunečnicový olej
NA ARAŠÍDOVOU OMÁČKU
1 menší stroužek česneku
1 malá chilli paprička
cca 150g arašídového másla
1 konzerva kokosového mléka
sůl
limetka
slunečnicový olej
POSTUP
Brambory očistíme a nakrájíme na větší kostky, smícháme se slunečnicovým olejem, solí, kurkumou a koriandrem. Přendáme do zapékací nádoby a dáme péct do trouby na 180°C doměkka.
Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, dáme do zapékací nádoby, přidáme růžičky květáku, osolíme a prosypeme polentou, zlehka pokapeme olejem a dáme péct do trouby k bramborám. Květák s mrkví pečeme přibližně 30 minut.
Na omáčku si v rendlíku rozpálíme lžíci slunečnicového oleje, přidáme nadrobno nakrájený česnek a chilli papričku, krátce orestujeme. Pak přidáme arašídové máslo a za stálého míchání pomalu zahříváme dokud se máslo nerozpustí. Pomalu přiléváme asi ½ konzervy kokosového mléka. Omáčku ředíme do vyhovující hustoty. Ochutíme solí a limetkovou šťávou.
Podáváme s pečeným květákem a brambory.