Pohankové palačinky se špenátem GF
INGREDIENCE
PALAČINKY
250 g pohankové mouky
500 ml mléka
1 vejce
2 lžíce slunečnicového oleje
špetka soli, špetka cukru
NÁPLŇ
1 ricotta 200 g
1 lučina 200 g
mladý listový špenát čerstvý 125 g
sůl, pepř
BEŠAMEL
40 g kukuřičné mouky
30 g másla
700 ml mléka
sůl, pepř, muškátový oříšek
POSTUP
Nejprve připravíme palačinky. Do mísy nalijeme mléko, rozmícháme vejce, přidáme olej, sůl, cukr. Poté za stálého míchání přidáváme postupně mouku až vytvoříme hladké těsto. Těsto na palačinky necháme alespoň 30 minut odpočinout. Poté na pánvi se silnějším dnem usmažíme palačinky. Předehřejeme troubu na 180 °C .
Palačinky naplníme špenátovou náplní. Na náplň v míse smícháme ricottu, lučinu, opraný a nakrájený listový špenát. Dle chuti osolíme a opepříme. Na každou palačinku dáme 1 až 2 lžíce náplně, mírně rozetřeme a palačinku složíme. Takto naplněné palačinky skládáme do máslem vymazané zapékací mísy. Připravíme si bešamel. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. K jíšce postupně přiléváme mléko, vždy důkladně rozmícháme, aby vznikla hladká směs. Bešamel osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a asi 7 minut provaříme. Poté bešamel nalijeme na naplněné palačinky (můžeme posypat parmezánem) a dáme zapéct do předehřáté trouby při 180 °C po dobu 30 minut.