Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
INGREDIENCE
NA BUCHTIČKY
400 g polohrubé mouky
100 g jemné celozrnné špaldové mouky
100 g cukru krupice
12 g čerstvého droždí
250 ml mléka
100g rozpuštěného másla
1 žloutek
sůl
+ máslo na potření buchtiček
NA ŠODÓ
100 ml smetany
400 ml mléka
90 g cukru krupice
½ lžičky vanilkové pasty nebo vanilka z ½ van. lusku
2 žloutky
2 lžíce vanilkového pudingu
POSTUP
Ze 2 lžic mouky, 1 lžíce cukru, droždí a trochy teplého mléka si připravíme kvásek, který necháme vykynout.
Do robotu dáme zbytek mouky, cukr, špetku soli, přidáme vykynutý kvásek, krátce zamícháme, následně přidáme rozpuštěné máslo, teplé mléko, žloutek a vyhněteme hladké těsto, které necháme dobře vykynout.
Formu, ve které budeme buchtičky péct vymažeme máslem. Z těsta tvoříme menší kuličky, které vkládáme do pečicí formy. Buchtičky vždy mezi sebou potřeme máslem. Buchtičky necháme ještě ve formě chvíli kynout. Pak potřeme máslem a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C dozlatova.
Na šodó si do kastrolku dáme mléko, smetanu, ve které jsme si rozmíchali žloutky a vanilku. Pomalu a za stálého míchání zahříváme. V momentě, kdy se směs začíná vařit, přidáme vanilkový puding rozmíchaný v troše mléka a ještě zahřejeme. Směs nám mírně zhoustne.
Upečené buchtičky podáváme polité vanilkovým krémem a s kapkou rumu...