Koprová omáčka s karlovarským knedlíkem    

INGREDIENCE


NA OMÁČKU

1 litr hovězího nebo zeleninového vývaru

1 svazek čerstvého kopru

500 ml smetany

2 lžíce jablečného octa

3 lžíce zakysané smetany 20%

šťáva z 1/2 citronu

1-2 lžíce cukru krupice

sůl, pepř

2 lžíce másla

3 lžíce hladké mouky

NA KNEDLÍKY

8 rohlíků nebo housek (nejlépe 1 den starých)

40 g rozpuštěného másla

300 ml teplého mléka

100 g hrubé mouky

2 lžičky soli

špetka muškátového oříšku

pepř

1 vejce


K PODÁVÁNÍ

zastřená vejce




POSTUP

V hrnci přiveďte k varu vývar. Pokud nemáte k dispozici již hotový vývar, připravte si např. zeleninový - (1 l vody, 1 větší mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, lžička soli, 1 kostka bio zeleninového bujónu, stonky obraného kopru - nechte vařit na mírném ohni přibližně 30 minut).

 Na omáčku zahřejte vývar, ze kterého jste předtím odstranili všechnu zeleninu a koření. Do vroucího vývaru přidejte předem připravenou jíšku (do 2 lžic rozpuštěného másla v kastrolku přidejte 3 lžíce mouky a udělejte světlou jíšku).

 Jíšku dobře v omáčce promíchejte ať se vám nevytvoří hrudky, popř. rozmixujte ponorným mixérem a provařte zhruba 5 minut. Poté přidejte do omáčky nasekaný kopr, 2 lžíce octa, cukr, dochuťte solí, pepřem. Množství octa a cukru přizpůsobte své chuti, omáčka by měla být sladko-kyselá. Omáčku sundejte z plotny a pomalu za stálého míchání vlijte smetanu, přidejte zakysanou smetanu. Dochuťte citronovou šťávou.

 Na knedlíky dejte do mísy na kostičky nakrájené rohlíky nebo housky, zalejte teplým mlékem, ve kterém jste rozpustili máslo, přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek (cca 2-3 strouhnutí), vejce, hrubou mouku. Vše dobře promíchejte, vytvořte dva tenčí válečky, které zabalíte do potravinářské folie. Knedlíky vařte na pařáku cca 20-25 minut).

 Na zastřená vejce dejte do hrnce vodu, 3 lžíce octa. Vodu přiveďte k mírnému varu, vejce rozklepněte do menší misky. V hrnci vytvořte vidličkou menší vír a vejce vlijte pomalu do vody. Nechte vařit cca 4 minuty.

 







© 2021 Díky, babi! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!