Salát z pečené řepy a paprik s fetou GF
INGREDIENCE
červená řepa 4-5 ks (menší bulvy)
2 ks červené papriky
cherry rajčata
černé olivy
sýr feta
olivový olej
lžička cukru
sůl, anýz
balzamikový ocet
NA DRESINK
1 lžíce medu
1/2 lžíce citronové šťávy
1/2 lžíce jablečného octa
lžička balzamikového octa
lžička dijonské hořčice
lžička hrubozrnné hořčice
olivový olej
sůl, pepř
K PODÁVÁNÍ
vejce nahniličko
POSTUP
Pečenou řepu a papriky si připravíme dopředu.
Omytou řepu dáme do zapékací nádoby vyložené pečicím papírem, lehce pokapeme olivovým olejem, posolíme, přidáme lžičku cukru a 1/4 lžičky anýzu, zakápneme balzamikovým octem. Řepu dobře zabalíme do papíru a dáme péct do trouby na 190 °C po dobu zhruba 1 a 1/2 hodiny (záleží na velikosti bulv). Pečení kontrolujeme vidličkou. Papriky omyjeme a dáme je vcelku péct rovněž do trouby, ale pouze do doby než slupka začne černat.
Po upečení papriky necháme lehce vychladnout a slupku sloupneme. Papriky nakrájíme na proužky. Upečenou řepu rovněž oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Řepu i papriky necháme vychladit v lednici alespoň 2 hodiny.
V míse ze všech surovin připravíme dresink, přidáme nakrájenou červenou řepu, papriky, cherry rajčátka, olivy. Důkladně promícháme, dochutíme solí a pepřem, navrch rozdrobíme sýr feta. Podáváme s vejci nebo např. s grilovaným masem.