Slepice na paprice s noky      

INGREDIENCE

1 litr vývar ze slepice (viz. recept na slepičí polévku)

uvařené maso ze slepice

1 šalotka

2 lžičky mleté sladké papriky

1/2 lžičky mleté pálivé papriky

2-3 lžíce ajvaru (pomazánka z pečených paprik)

slunečnicový olej

1 lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

200 ml sladké smetany

sůl, citronová šťáva


NA NOKY

400 g polohrubé mouky (můžete 1/3 polohrubé mouky nahradit špaldovou moukou nebo celozrnnou pšeničnou moukou)

30 g másla

5 g soli

1 vejce

cca 350 ml mléka



POSTUP

V hrnci na slunečnicovém oleji krátce osmahněte najemno nakrájenou šalotku, přidejte obě papriky, krátce orestujte. Zalijte vývarem a nechte povařit.

 V kastrolku rozpusťte 1 lžíci másla, přidejte 2 lžíce mouky a udělejte světlou jíšku. Jíšku přidejte k omáčce, dobře rozmíchejte a provařte. Ke konci varu do omáčky přilijte smetanu, dochuťte solí a citronovou šťávou, přidejte ajvar.

 Uvařené maso dejte do zapékací nádoby a krátce opečte v troubě.

 Na noky v míse rozetřete máslo, přidejte žloutek, mouku, sůl, mléko a vymíchejte těsto. Z bílku ušlehejte sníh a lehce vmíchejte do těsta. Z těsta vykrajujte lžící noky a vhazujte je do vroucí vody. Noky vařte dokud nevyplavou nahoru.

TIP: bezlepková varianta

jíšku do omáčky udělejte z 1 lžíce másla, 2 lžic kukuřičné mouky, 1/2 lžíce solamylu

Noky pro 1 osobu: 

10g másla, 120g pohankové mouky, 20g jáhlové mouky, 120ml mléka, 1 malé vejce, 1/2 lžičky soli

© 2021 Díky, babi! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!