Slepice na paprice s noky
INGREDIENCE
1 litr vývar ze slepice (viz. recept na slepičí polévku)
uvařené maso ze slepice
1 šalotka
2 lžičky mleté sladké papriky
1/2 lžičky mleté pálivé papriky
2-3 lžíce ajvaru (pomazánka z pečených paprik)
slunečnicový olej
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
200 ml sladké smetany
sůl, citronová šťáva
NA NOKY
400 g polohrubé mouky (můžete 1/3 polohrubé mouky nahradit špaldovou moukou nebo celozrnnou pšeničnou moukou)
30 g másla
5 g soli
1 vejce
cca 350 ml mléka
POSTUP
V hrnci na slunečnicovém oleji krátce osmahněte najemno nakrájenou šalotku, přidejte obě papriky, krátce orestujte. Zalijte vývarem a nechte povařit.
V kastrolku rozpusťte 1 lžíci másla, přidejte 2 lžíce mouky a udělejte světlou jíšku. Jíšku přidejte k omáčce, dobře rozmíchejte a provařte. Ke konci varu do omáčky přilijte smetanu, dochuťte solí a citronovou šťávou, přidejte ajvar.
Uvařené maso dejte do zapékací nádoby a krátce opečte v troubě.
Na noky v míse rozetřete máslo, přidejte žloutek, mouku, sůl, mléko a vymíchejte těsto. Z bílku ušlehejte sníh a lehce vmíchejte do těsta. Z těsta vykrajujte lžící noky a vhazujte je do vroucí vody. Noky vařte dokud nevyplavou nahoru.
TIP: bezlepková varianta
jíšku do omáčky udělejte z 1 lžíce másla, 2 lžic kukuřičné mouky, 1/2 lžíce solamylu
Noky pro 1 osobu:
10g másla, 120g pohankové mouky, 20g jáhlové mouky, 120ml mléka, 1 malé vejce, 1/2 lžičky soli