Zelňačka
této polévce prospěje odležení, druhý den chutná ještě lépe
INGREDIENCE
500g kyselého zelí
1 lžička kmínu
200ml sladké smetany
3 větší brambory
sůl
cca 10g másla
2-3 lžíce hladké mouky
POSTUP
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a vytvoříme hladkou jíšku. Zelí překrájíme na menší kousky a i s trochou šťávy přidáme do hrnce k jíšce. Zalijeme vodou tak, aby bylo zelí zcela ponořené. Přidáme kmín. Vaříme zhruba 20 minut. Vypneme var a do polévky přilijeme sladkou smetanu. Osolíme dle chuti, můžeme přidat 1-2 lžíce cukru krupice.
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Dáme vařit do osolené vody. Uvařené brambory scedíme a vložíme do polévky.