Rýžový nákyp s jablky GF
INGREDIENCE
200g kulatozrnné rýže
cca 700 ml mléka
2 vejce
špetka soli
cukr krupice
50g másla
5-6 středně velkých jablek
kyselejší marmeláda (rybíz, ostružina, arónie...)
vanilka z 1 lusku
citronová kůra a šťáva z 1/2
bio citronu
POSTUP
Propláchnutou rýži dejte do hrnce, zalijte mlékem tak, aby byla celá ponořená, přidejte špetku soli a pomalu za občasného míchání vařte. Dle potřeby přilévejte mléko. Rýži uvařte doměkka.
V míse ušlehejte žloutky s máslem a vanilkou. Vychladlou rýži oslaďte dle chuti, přidejte utřené žloutky s máslem. Vše dobře promíchejte. Do směsi můžete nakonec vmíchat vyšlehaný sníh z bílků - někdy bílkový sníh nedávám do rýžové kaše, ale těsně před dopečením jím pokladu nákyp a vytvořím tak "sněhovou čepici".
Jablka oloupejte, opatrně vykrojte jádřinec. Jablka ze všech stran mírně poduste na pánvi na troše cukru. Přendejte na talíř, naspod jablek můžete vložit ořech, mandli nebo piškot. Vykrojené středy jablek naplňte hustší marmeládou.
Zapékací nádobu dobře vymažte máslem, rozprostřete rýžovou kaši. Do kaše vložte naplněná jablka tak, aby byla z poloviny vidět. Upečte v předehřáté troubě dozlatova, zhruba 45 minut. Pokud jste bílkový sníh nedali do kaše, těsně před dopečením ho navrstvěte na nákyp a nechte ještě chvíli zezlátnout.