Losos v páře s pažitkovou omáčkou a grilovaným květákem  GF

INGREDIENCE

4 porce lososa

směs bylin (rozmarýn, tymián, petržel...)

1 střední květák

olivový olej

NA OMÁČKU

250 ml plnotučného mléka

svazek pažitky

jablečný ocet nebo citronová šťáva

½ lžíce hladké mouky (BL varianta- rýžová mouka)

½ lžíce solamylu nebo maizeny

2 žloutky

10g másla

sůl, pepř



POSTUP

Květák očistíme, rozebereme na růžičky, větší překrojíme, dáme na plech vyložený pečicím papírem, osolíme, lehce pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby pod gril na 200°C dokud květák nezměkne.

 Připravíme si parní lázeň. Do většího hrnce nalijeme tolik vody, aby vznikla parní lázeň, přidáme směs bylin. Porce lososa osolíme, dáme na pařák a vložíme do hrnce s parní lázní. Vaříme v páře zhruba 15 minut od doby varu.

 Na pažitkovou omáčku si v kastrolku smícháme 2 žloutky, ½ lžíce hladké (nebo rýžové) mouky, ½ lžíce solamylu nebo maizeny, přidáme 250 ml plnotučného mléka a promícháme. Kastrolek vložíme na vodní lázeň a pomalu za stálého mícháme zahříváme dokud směs nezačne houstnout. Chvíli povaříme, odstavíme. Omáčku osolíme, po kapkách přiléváme cca 1 lžíci jablečného octa nebo citronové šťávy, stále mícháme, nakonec přidáme po kouskách 10g másla a zašleháme. Vmícháme najemno nakrájenou pažitku.

 Porce lososa podáváme přelité pažitkovou omáčkou a s grilovaným květákem.

© 2021 Díky, babi! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!