Losos v páře s pažitkovou omáčkou a grilovaným květákem GF
INGREDIENCE
4 porce lososa
směs bylin (rozmarýn, tymián, petržel...)
1 střední květák
olivový olej
NA OMÁČKU
250 ml plnotučného mléka
svazek pažitky
jablečný ocet nebo citronová šťáva
½ lžíce hladké mouky (BL varianta- rýžová mouka)
½ lžíce solamylu nebo maizeny
2 žloutky
10g másla
sůl, pepř
POSTUP
Květák očistíme, rozebereme na růžičky, větší překrojíme, dáme na plech vyložený pečicím papírem, osolíme, lehce pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby pod gril na 200°C dokud květák nezměkne.
Připravíme si parní lázeň. Do většího hrnce nalijeme tolik vody, aby vznikla parní lázeň, přidáme směs bylin. Porce lososa osolíme, dáme na pařák a vložíme do hrnce s parní lázní. Vaříme v páře zhruba 15 minut od doby varu.
Na pažitkovou omáčku si v kastrolku smícháme 2 žloutky, ½ lžíce hladké (nebo rýžové) mouky, ½ lžíce solamylu nebo maizeny, přidáme 250 ml plnotučného mléka a promícháme. Kastrolek vložíme na vodní lázeň a pomalu za stálého mícháme zahříváme dokud směs nezačne houstnout. Chvíli povaříme, odstavíme. Omáčku osolíme, po kapkách přiléváme cca 1 lžíci jablečného octa nebo citronové šťávy, stále mícháme, nakonec přidáme po kouskách 10g másla a zašleháme. Vmícháme najemno nakrájenou pažitku.
Porce lososa podáváme přelité pažitkovou omáčkou a s grilovaným květákem.