Meringues s pomerančovým krémem
INGREDIENCE
3 bílky
140 g krupicového cukru
50 g moučkového cukru
½ lžíce citronové šťávy
NA CITRONOVÝ KRÉM
2 bio pomeranče
2 vejce
100 g cukru krupice
60 g másla
K DOKONČENÍ
smetana ke šlehání 250 ml
POSTUP
Nejprve si připravíme merinques. Troubu předehřejeme na 120°C. Bílky vyšleháme ve šlehači se špetkou soli do tuha. Postupně za stálého šlehání přidáváme krupicový cukr. Šleháme tak dlouho, až se cukr ve sněhové hmotě rozpustí. Do tuhého sněhu vmícháme ½ lžíce citronové šťávy a vsypeme moučkový cukr. Zlehka ještě krátce prošleháme.
Plech vyložíme pečicím papírem. Z bílkové hmoty tvoříme hromádky v průměru cca 9-10 cm.
Pozvolna sušíme v předehřáté troubě na 120°C zhruba 1 až 1 ½ hodiny. Meringues by měly zůstat na povrchu bílé a uvnitř měkké.
Po upečení necháme v troubě vychladnout.
Na pomerančový krém smícháme v míse vhodné do vodní lázně šťávu a nastrouhanou kůru ze 2 pomerančů. Přidáme cukr a máslo. Mísu položíme do vodní lázně, za stálého míchání pomalu zahříváme dokud se cukr a máslo nerozpustí. Do směsi přidáme prošlehaná vejce (směs nesmí být horká, aby se vejce nesrazila) a šleháme za stálého zahřívání ve vodní lázni do zhoustnutí, přibližně 13 - 15 minut.
Krém dáme vychladnout.
Meringues podáváme polité pomerančovým krémem, se šlehačkou.