Bezlepkový čokoládový koláč se šlehačkou a kardamomem
Bezlepkový čokoládový koláč se šlehačkou s kardamomem
220g hořké čokolády a 100g másla nechte rozpustit ve vodní lázni. Do směsi vmíchejte 30-40g žloutků, 2 lžíce kakaa. Vyšlehejte sníh ze 160-170g bílků se špetkou soli. Před došleháním do tuhého sněhu postupně přidávejte 100g cukru krupice. Vyšlehejte. Sníh z bílků jemně vmíchejte do čokoládové hmoty. Dortovou formu (25cm) vyložte pečicím papírem, rovnoměrně navrstvěte čokoládovou hmotu. Pečte v předehřáté troubě při 170°C přibližně 35 minut.
Na kardamomovou šlehačku si den předem svařte 250 ml smetany ke šlehání s 1/2 lžičkou mletého kardamomu a 1 lžící cukru moučky. Nechte do druhého dne vychladit v lednici. Před podáváním vyšlehejte.