Švestkový crumble s anglickým žloutkovým krémem
žloutkový krém povznese crumble ještě o stupeň výš
INGREDIENCE
1 kg ovoce
cca 100g cukru krupice
šťáva a kůra z 1/2 bio citronu
NA DROBENKU
70g másla
130g cukru krupice
130g hrubé mouky
NA ANGLICKÝ ŽLOUTKOVÝ KRÉM
250 ml smetany na vaření nebo plnotučného mléka
80g cukru krupice
3 žloutky
2g maizeny
1 vanilkový lusk
POSTUP
Ovoce pokrájíme na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme kousek másla, přidáme ovoce, cukr, chvíli podusíme až ovoce pustí šťávu. Přendáme do zapékací nádoby, posypeme drobenkou a zapečeme v troubě při 180 °C asi 30 minut.
Na anglický žloutkový krém utřeme do pěny v misce vhodné do vodní lázně žloutky s cukrem. V rendlíku slabě ohřejeme smetanu nebo mléko, do kterého jsme vyškrabali vanilku z lusku. Mléko nesmí být horké. Ohřáté mléko pomalu přiléváme k vaječné směsi, vše vrátíme zpět na vodní lázeň a za stálého míchání necháme povařit dokud krém nezačne houstnout. Trvá to přibližně 15 minut. Hotový krém dáme vychladit do lednice.
TIP: vyzkoušejte i jablečný, švestkovo-ostružinový, hruškový crumble. Do drobenky můžete dle chuti přidat nasekané ořechy, vločky ...