Dýňové rizoto GF
INGREDIENCE
230g rýže carnaroli
1/2 menší dýně hokaido
1 lžička sušeného tymiánu
olivový olej
100 ml bílého vína
cca 800-1000ml vývaru
1 šalotka
sůl, pepř
cca 20g strouhaného parmazánu nebo grana padano, gran moravia
50g másla
čerstvé bylinky
K PODÁVÁNÍ
listový salát
POSTUP
Nejprve si připravíme dýňové pyré. Očištěnou dýni nakrájíme na plátky, dáme na plech vyložený pečicím papírem, zakapeme olivovým olejem, osolíme a posypeme tymiánem. Upečeme v troubě doměkka. Upečenou dýni rozmixujeme na hladké pyré a necháme stranou.
Na rizoto si na pánvi orestujeme na olivovém oleji najemno nakrájenou šalotku, přidáme neopranou rýži a chvíli restujeme. Poté zalijeme bílým vínem. Víno necháme vyvařit. Rýži postupně podléváme teplým vývarem, za stálého míchání vaříme asi 20 minut. Rýže by neměla být rozvařená, měla by zůstat "na skus". Poté přidáme do pánve dýňové pyré, máslo a sýr. Vše dobře promícháme. Dochutíme solí, pepřem, dýňovým olejem a bylinkami.
Rizoto můžeme podávat s listovým salátem.