Lívance se švestkami

INGREDIENCE

400g hladké mouky

180g cukru krupice

10g droždí

2 vejce

300ml teplého mléka

špetka soli

vypeckované švestky

slunečnicový olej na smažení


K PODÁVÁNÍ

mletý mák s cukrem

rozpuštěné máslo

povidla

tvaroh


POSTUP

Nejprve si v hrníčku připravíme kvásek z droždí, 1 lžíce mouky, 1 lžíce cukru a trochy teplého mléka. Kvásek necháme vykynout.

 Potom v míse smícháme  mouku, cukr, vejce, špetku soli, teplé mléko a vykynutý kvásek. Vše zamícháme, těsto by mělo být řidší. Těsto necháme vykynout. Z vykynutého těsta smažíme na rozpáleném oleji lívance. Vždy než lívance při smažení obrátíme, poklademe je půlkami švestek, které se zapečou.

 Hotové lívance podáváme pokapané rozpuštěným máslem, s povidly, posypané mákem a cukrem nebo s tvarohem.

TIP: místo švestek můžete použít i jablka, v tom případě jablka nakrájejte na tenké plátky, které zamíchejte přímo do vykynutého těsta a poté lívance smažte. Nejlepší jsou sypané skořicovým cukrem.


© 2021 Díky, babi! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!