Lívance se švestkami
INGREDIENCE
400g hladké mouky
180g cukru krupice
10g droždí
2 vejce
300ml teplého mléka
špetka soli
vypeckované švestky
slunečnicový olej na smažení
K PODÁVÁNÍ
mletý mák s cukrem
rozpuštěné máslo
povidla
tvaroh
POSTUP
Nejprve si v hrníčku připravíme kvásek z droždí, 1 lžíce mouky, 1 lžíce cukru a trochy teplého mléka. Kvásek necháme vykynout.
Potom v míse smícháme mouku, cukr, vejce, špetku soli, teplé mléko a vykynutý kvásek. Vše zamícháme, těsto by mělo být řidší. Těsto necháme vykynout. Z vykynutého těsta smažíme na rozpáleném oleji lívance. Vždy než lívance při smažení obrátíme, poklademe je půlkami švestek, které se zapečou.
Hotové lívance podáváme pokapané rozpuštěným máslem, s povidly, posypané mákem a cukrem nebo s tvarohem.
TIP: místo švestek můžete použít i jablka, v tom případě jablka nakrájejte na tenké plátky, které zamíchejte přímo do vykynutého těsta a poté lívance smažte. Nejlepší jsou sypané skořicovým cukrem.