Salát s pečenou dýní, bramborami a lososem
INGREDIENCE
NA SALÁT
1 římský salát
2 svazky rukoly
cca 300g nových brambor
1 máslová dýně
cca 300g lososa
olivový olej
NA ZÁLIVKU
2 lžíce švestkové marmelády nebo povidel
1 lžíce umeocta
1 lžíce limetkové šťávy
slunečnicový olej
sůl, pepř
POSTUP
Brambory omyjte, osušte, pokrájejte na menší kusy. Přendejte na plech, posypte hrubozrnnou solí, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do trouby při 190°C. Máslovou dýni omyjte a oloupejte, nakrájejte na plátky, osolte, posypte 1/2 lžičkou mletého koriandru, 1/2 lžičkou mletého kardamomu. Když jsou brambory poloměkké, přidejte k nim dýni a vše upečte.
Lososa nakrájejte na kousky, osolte a dejte krátce péct do trouby nebo opečte na pánvi.
Oba saláty omyjte a osušte.
Na zálivku smíchejte švestkovou marmeládu, limetovou šťávu, umeocet, postupně přidávejte slunečnicový olej (množství dle potřeby, aby vznikla spíše tekutější zálivka. Osolte, opepřete.
Ve velké smíchejte oba saláty, pečené brambory a dýni. Promíchejte se zálivkou. Posypte kousky lososa.