Bezlepkový matcha dort
Korpus: ušlehejte sníh z 10 bílků, postupně přidejte k ušlehanému sněhu 200g cukru krupice. Do tuhého sněhu pomalu zašlehávejte žloutky jeden po druhém, vešlehejte 150g jemně mletých mandlí, 40g rýžové mouky, 50g pohankové mouky, 1 bezlepkový prášek do pečiva. Nakonec zašlehejte 50g rozpuštěného a vychladlého másla.
Dortovou formu vyložte pečicím papírem, který pomažete máslem. Těsto nalejte do formy. Pečte v předehřáté troubě při 180°C cca 35 minut. Pečení kontrolujte špejlí.
Matcha krém: do mísy rozlámejte 200g kvalitní bílé čokolády. V kastrůlku zahřejte 500 ml smetany ke šlehání a 120g cukru krupice. Teplou směs nalijte na čokoládu. Důkladně rozmíchejte, přikryjte fólií a nechte do druhého dne v lednici.
Druhý den rozmíchejte 2-3 lžíce matchy (podle toho, jak moc chcete intenzivní matcha příchuť) ve 4 lžících smetany, směs velmi dobře promíchejte a přeceďte do krému z bílé čokolády. Krém vyšlehejte šlehačem dotuha.
Na mangový krém oloupejte a rozkrájejte 2 manga, rozvařte je s 3 lžícemi cukru doměkka, rozmixujte, nechte vychladnout. Následně promíchejte s 250g mascarpone, oslaďte dle chuti. Přidejte šťávu z 1/2 citronu.
Dort rozkrájejte alespoň na 4x. Každou vrstvu promažte střídavě matcha krémem a mangovým krémem.
Glazura: v misce smíchejte 8g želatiny s 20g vody. V kastrolku zahřejte 70g cukru krupice, 40g vody, 2 lžíce matchy. Přidejte 25g smetany ke šlehání. Do teplé směsi vmíchejte rozpuštěnou želatinu. Dobře promíchejte, přeceďte do čisté misky. Až směs začne pomalu želírovat, nalejte ji navrch dortu. Dort nechte v lednici ztuhnout.