Krůtí pečeně se švestkovou omáčkou a dýňovým pyré  GF  

INGREDIENCE


700g krůtích prsou

6 švestek

1 červená cibule

1 větší mrkev

2 bobkové listy

4 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře

3 kuličky jalovce

1/2 lžičky tymiánu a 1/2 lžičky rozmarýnu

sůl

slunečnicový olej

švestková marmeláda nebo švestková povidla

citronová šťáva a kůra

mletá skořice a hřebíček

DÝŇOVÉ PYRÉ

1/2 větší dýně hokaido

olivový olej

sůl

2 lžičky hrubozrnné dijonské hořčice

3 lžíce creme fraiche

plnotučné mléko nebo smetana dle potřeby




POSTUP


 Maso dáme do zapékací nádoby, osolíme, přidáme koření a nahrubo nakrájenou zeleninu, podlijeme olejem a orestujeme ze všech stran. Poté přidáme švestky, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 2 hodiny. V případě potřeby během pečení podlijeme trochou vody.

 Vyndáme z trouby, maso dáme stranou. Výpek přepasírujeme do hrnce a pomalu zahříváme. Do omáčky přidáme 5-6 lžic švestkové marmelády nebo povidel. Ochutíme skořicí, mletým hřebíčkem. Osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a nastrouháme trochu citronové kůry.

 Na dýňové pyré dýni hokaido nakrájíme na plátky, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, zakápneme olivovým olejem, posolíme a upečeme doměkka.

 Po upečení dýně v hrnci zahřejeme mléko nebo smetanu (zpočátku cca 100ml, přidáváme dle potřeby až po rozmixování dýně, aby pyré nebylo příliš řídké). Do teplého mléka dáme upečenou dýni, zahřejeme, rozmixujeme. Přidáme případně ještě mléko nebo smetanu. Dochutíme hořčicí, dáme creme fraiche, dosolíme, opepříme, můžeme zakápnout dýňovým olejem.


© 2021 Díky, babi! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!