Krůtí pečeně se švestkovou omáčkou a dýňovým pyré GF
INGREDIENCE
700g krůtích prsou
6 švestek
1 červená cibule
1 větší mrkev
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře
3 kuličky jalovce
1/2 lžičky tymiánu a 1/2 lžičky rozmarýnu
sůl
slunečnicový olej
švestková marmeláda nebo švestková povidla
citronová šťáva a kůra
mletá skořice a hřebíček
DÝŇOVÉ PYRÉ
1/2 větší dýně hokaido
olivový olej
sůl
2 lžičky hrubozrnné dijonské hořčice
3 lžíce creme fraiche
plnotučné mléko nebo smetana dle potřeby
POSTUP
Maso dáme do zapékací nádoby, osolíme, přidáme koření a nahrubo nakrájenou zeleninu, podlijeme olejem a orestujeme ze všech stran. Poté přidáme švestky, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 2 hodiny. V případě potřeby během pečení podlijeme trochou vody.
Vyndáme z trouby, maso dáme stranou. Výpek přepasírujeme do hrnce a pomalu zahříváme. Do omáčky přidáme 5-6 lžic švestkové marmelády nebo povidel. Ochutíme skořicí, mletým hřebíčkem. Osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a nastrouháme trochu citronové kůry.
Na dýňové pyré dýni hokaido nakrájíme na plátky, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, zakápneme olivovým olejem, posolíme a upečeme doměkka.
Po upečení dýně v hrnci zahřejeme mléko nebo smetanu (zpočátku cca 100ml, přidáváme dle potřeby až po rozmixování dýně, aby pyré nebylo příliš řídké). Do teplého mléka dáme upečenou dýni, zahřejeme, rozmixujeme. Přidáme případně ještě mléko nebo smetanu. Dochutíme hořčicí, dáme creme fraiche, dosolíme, opepříme, můžeme zakápnout dýňovým olejem.