Kuře à la Marengo
INGREDIENCE
1 celé kuře
2 stroužky česneku
1 šalotka
250 ml bílého vína
1 konzerva drcených rajčat
olivy (druh a množství dle chuti)
2 lžíce másla
olivový olej
sůl, pepř
čerstvá petrželka
K PODÁVÁNÍ
čerstvá bageta
POSTUP
Kuře rozporcujeme. Jednotlivé porce osolíme, opepříme. Nejlépe v litinovém hrnci se silnějším dnem rozehřejeme olivový olej, vložíme porce kuřete. Dobře opečeme ze všech stran. Přidáme nadrobno nasekaný česnek a šalotku, restujeme cca 2 minuty. Občas promícháme, aby se česnek nepřipálil. Následně zalijeme vínem, ještě chvíli restujeme, přidáme rajčata. Hrnec přiklopíme a dusíme na mírném ohni zhruba 45 minut. V průběhu vaření alespoň jednou porce kuřete obrátíme. Před koncem varu přidáme do hrnce olivy a ještě dovaříme 10 minut. Sundáme z ohně, omáčku zjemníme 2 lžícemi másla, dosolíme dle chuti, velmi lehce můžeme zakápnout citronovou šťávou, posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s čerstvou bagetou.