Koblihy s pomerančovým krémem
INGREDIENCE
KOBLIHY
kvásek:
250g hladké mouky
250 ml mléka
40 g čerstvého droždí
5g cukru krupice
třené těsto:
50g másla
50g cukru krupice
4 žloutky
nastrouhaná citronová kůra z 1/2 bio citronu
vanilka, 3 lžíce rumu, 1/2 kávové lžičky soli
270 g hladké mouky
POMERANČOVÝ KRÉM
3 menší bio pomeranče
200g cukru krupice
100g másla
3 vejce
POSTUP
Pomerančový krém je nejlépe připravit den předem:
Do mísy dejte nastrouhanou kůru z ze 2 pomerančů, vymačkanou šťávu ze 3 pomerančů, cukr a máslo. Mísu dejte na vodní lázeň a šlehejte dokud se cukr nerozpustí. V druhé míse prošlehejte vejce. Část zahřáté směsi pomalu a za stálého míchání přilejte k vaječné směsi a spojte (nesmí být horké, aby se vejce nesrazila). Poté přelejte nazpátek do mísy ve vodní lázni a šlehejte do zhoustnutí, přibližně 10-15 minut. Přikryjte fólií a nechte vychladnout v lednici do druhého dne.
Koblihy:
Kvásek: mouku dejte do mísy, rozdrobte droždí, přidejte cukr a zalijte teplým mlékem. Vše vymíchejte, přikryjte utěrkou a nechte v teple vykynout.
Třené těsto: v robotu utřete máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru, vanilku a sůl. Do utřeného těsta přilijte rum a mouku, zamíchejte. Následně přidejte vykynutý kvásek a vše dobře spojte a vypracujte (bude potřeba vyměnit třecí metlu za hnětací hák). Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát o tloušťce cca 2 cm, vykrájejte kolečka o velikosti koblih a nechte vykynout. Vykynuté koblihy smažte ve vyšší vrstvě slunečnicového oleje, (používám pánev pro možnost smažení většího množství). Koblihy vkládejte do rozpáleného oleje vždy vrchní stranou, přikryjte poklicí a pomalu usmažte z jedné strany, pak koblihy obraťte a dosmažte bez poklice. Koblihy nesmažte zprudka, aby se nespálily a uvnitř nebyly syrové.
Tip: koblihy jsou výborné nejen s pomerančovým krémem, ale i s domácí pomerančovou nebo meruňkovou marmeládou.