Pečená zelenina s quinoou a hummusem   GF  

INGREDIENCE

130g quinoa

3 střední mrkve

3 stonky řapíkatého celeru

6 větších brambor

1 balení salátu polníček

1 lžička mletého římského kmínu

1 lžička sušeného rozmarýnu

1/2 lžičky sušených chilly vloček

sůl

sezamový olej

NA ZÁLIVKU

1 lžíce balsamicového octa

1 lžíce sweet and sour chilly sauce

1/2 lžíce medu

1 lžíce citronové šťávy

slunečnicový olej

NA HUMMUS

cca 100g sušené cizrny

sezamová pasta - tahini

citronová šťáva

sůl, olivový olej

POSTUP

 Den předem namočte cizrnu (cca 10 hodin). Poté vodu slijte a uvařte v nové vodě. Uvařenou cizrnu sceďte, ale vodu si ponechejte stranou. Cizrnu rozmixujte s olivovým olejem, pastou tahini, citronovou šťávou a solí. Množství oleje a tahini záleží na chuti každého z vás. Hummus postupně řeďte do požadované hustoty uvařenou vodou z cizrny. Dejte vychladit.

 Quinou uvařte dle návodu.

 Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky, které rozložte na plech. Osolte, přidejte rozmarýn, chilly a sezamový olej, promíchejte a upečte do měkka. Mrkev oloupejte a nakrájejte na menší proužky, které velmi krátce orestujte na sezamovém nebo slunečnicovém oleji, lehce osolte, přidejte lžičku římského kmínu a dejte stranou.

 Řapíkatý celer oloupejte a nakrájejte na menší proužky.

 V míse si připravte zálivku smícháním všech ingrediencí kromě oleje. Olej přidávejte postupně v takovém množství, aby vznikla homogenní zálivka. Pak do mísy přidejte upečené brambory, quinou, mrkev, řapíkatý celer a salát polníček. Vše promíchejte se zálivkou. Podávejte s hummusem a pečivem.

Tip: pokud se vám zdá proces s namáčením cizrny zdlouhavý, použijte cizrnu v konzervě. Odpadne vám proces namáčení a vaření.

© 2021 Díky, babi! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!