Pečená zelenina s quinoou a hummusem GF
INGREDIENCE
130g quinoa
3 střední mrkve
3 stonky řapíkatého celeru
6 větších brambor
1 balení salátu polníček
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička sušeného rozmarýnu
1/2 lžičky sušených chilly vloček
sůl
sezamový olej
NA ZÁLIVKU
1 lžíce balsamicového octa
1 lžíce sweet and sour chilly sauce
1/2 lžíce medu
1 lžíce citronové šťávy
slunečnicový olej
NA HUMMUS
cca 100g sušené cizrny
sezamová pasta - tahini
citronová šťáva
sůl, olivový olej
POSTUP
Den předem namočte cizrnu (cca 10 hodin). Poté vodu slijte a uvařte v nové vodě. Uvařenou cizrnu sceďte, ale vodu si ponechejte stranou. Cizrnu rozmixujte s olivovým olejem, pastou tahini, citronovou šťávou a solí. Množství oleje a tahini záleží na chuti každého z vás. Hummus postupně řeďte do požadované hustoty uvařenou vodou z cizrny. Dejte vychladit.
Quinou uvařte dle návodu.
Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky, které rozložte na plech. Osolte, přidejte rozmarýn, chilly a sezamový olej, promíchejte a upečte do měkka. Mrkev oloupejte a nakrájejte na menší proužky, které velmi krátce orestujte na sezamovém nebo slunečnicovém oleji, lehce osolte, přidejte lžičku římského kmínu a dejte stranou.
Řapíkatý celer oloupejte a nakrájejte na menší proužky.
V míse si připravte zálivku smícháním všech ingrediencí kromě oleje. Olej přidávejte postupně v takovém množství, aby vznikla homogenní zálivka. Pak do mísy přidejte upečené brambory, quinou, mrkev, řapíkatý celer a salát polníček. Vše promíchejte se zálivkou. Podávejte s hummusem a pečivem.
Tip: pokud se vám zdá proces s namáčením cizrny zdlouhavý, použijte cizrnu v konzervě. Odpadne vám proces namáčení a vaření.