Gulášová polévka
INGREDIENCE
800 g hovězího masa (karabáček, kližka, krk)
2 cibule
3 větší stroužky česneku
1 l masového nebo zeleninového vývaru
olej řepkový
6 větších brambor
3 lžičky sladké mleté papriky
majoránka, petrželka, sůl, pepř
pohanková a kukuřičná mouka na zahuštění
POSTUP
V hrnci na rozpáleném oleji osmahněte cibuli nakrájenou na kostičky, přidejte maso nakrájené na menší kostky, dobře osmažte se ze všech stran, posypte mletou paprikou, opepřete a osolte, přikryjte pokličkou a nechte dusit na mírném plameni cca 15 minut. Maso pomalu pustí šťávu.
Poté zalijte maso 1 l dobrého masového nebo zeleninového vývaru. Opět přiklopte a duste téměř do změknutí masa. V momentě, kdy je maso téměř měkké, přidejte na kostky nakrájené brambory a dovařte. Před dokončením polévku zahustěte pohankovou moukou (cca 3-4 lžíce pohankové mouky rozmíchané v trošce vody) a nechte mouku provařit. Polévku dochuťte utřeným česnekem se solí, majoránkou, petrželkou.