Dýňové lasagne
...strašně ráda při vaření používám hořčici v prášku. Spojení dýně a bešamelu je vždy skvělé.
INGREDIENCE
1 ks máslové dýně
1 balíček lasagní 250 g
800-900 ml mléka
50 g másla
80 g hladké mouky
cca 1 lžička dijonské hořčice
(nebo 1/2 lžičky dijonské hořčice a 1/2 lžičky hořčice v přášku
100 g strouhaného sýru typu parmezán
sůl, pepř
špetku muškátového oříšku
lžička tymiánu
šťáva z ½ citronu
olivový olej
POSTUP
Dýni omyjeme, oloupeme, nakrájíme na tenčí plátky. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje, na kterém postupně restujeme dýni téměř doměkka. Dýni osolíme, opepříme, přidáme 1 lžičku tymiánu a zakápneme šťávou z ½ citronu. Necháme stranou.
V hrnci se silnějším dnem si připravíme bešamelovou omáčku. Rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Jíšku postupně ředíme mlékem za stálého míchání až vznikne hladká omáčka. Mléka přidáváme tolik, aby byla omáčka řidší, protože plátky lasagní ji do sebe z větší části nasáknou. Provaříme 10 minut.
Bešamel osolíme, opepříme, přidáme ½-1 lžičku dijonské hořčice (dávám ½ lžičky dijonské a ½ lžičky hořčice v prášku) a trochu strouhaného muškátového oříšku. Omáčka by měla mít příjemně jemně štiplavou chuť po hořčici.
Zapékací nádobu vymažeme máslem, nalijeme trochu bešamelové omáčky, dáme plátky lasagní, poklademe vrstvou orestované dýně, opět zalijeme bešamelem. Vrstvy takto střídáme. Jednotlivé vrstvy můžeme prosypávat strouhaným sýrem typu parmezán. Zapečeme v předehřáté troubě při 180°C cca 45 minut.