Krůtí křídla s bramborovo-zelnými rősti a zelným salátem GF
INGREDIENCE
3 krůtí křídla (můžeme použít např. i kuřecí stehna, krůtí nebo kuřecí prsa apod.)
2 ks bobkového listu
4 kuličky nového koření
1 větší cibule
řepkový olej
sůl
NA BRAMBOROVÉ RőSTI
4 větší brambory
2 vejce
3-4 lžíce hladké mouky (pro bezlepkovou variantu použijeme 4 lžíce bramborového škrobu)
1 hrnek nakrájeného a spařeného bílého zelí
sůl, pepř
2 lžičky drceného kmínu
řepkový olej na smažení
NA ZELNÝ SALÁT
1/2 hlávky bílého zelí jemně nakrájeného
2 lžíce jablečného octa
1-2 lžíce cukru krupice
sůl, pepř
lžička drceného kmínu
50 ml slunečnicového oleje
200 ml vody
POSTUP
Křídla vložíme do zapékací mísy, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, oloupanou a na ¼ pokrájenou cibuli. Přelijeme trochou řepkového oleje a dáme péct do trouby na 200°C zhruba 1 ½ -2 hodiny (dle velikosti křídel).
Na zelný salát si očistíme a omyjeme zelí, nakrájíme ho na tenké proužky. Ve větším hrnci přivedeme k varu slanou vodu, vhodíme zelí a necháme 1-2 minuty přejít varem. Poté zelí scedíme. Dáme si stranou 1 hrnek spařeného zelí, které použijeme při přípravě bramborových rősti.
Zbytek zelí přendáme do mísy. V kastrolu svaříme 200 ml vody s 2 lžícemi cukru a 2 lžícemi jablečného octa. Necháme krátce povařit. Svařenou vodu nalijeme na zelí, mísu přikryjeme a necháme stát při pokojové teplotě 1/2 hodiny. Poté mísu se zelím přendáme do lednice. Před podáváním zelný salát dochutíme solí, pepřem, popř. jablečným octem a cukrem. Přilijeme 50 ml slunečnicového oleje.
Na bramborové rősti si oloupeme brambory a nastrouháme je na hrubším struhadle, přidáme 1 hrnek spařeného zelí, 2 vejce, 3-4 lžíce hladké mouky (nebo bramborového škrobu), sůl, pepř a 2 lžičky drceného kmínu. Tvoříme placičky, které smažíme z obou stran na rozpáleném řepkovém oleji dozlatova.
Upečená krůtí křídla podáváme s bramborovými rősti a zelným salátem.