Restovaná cizrna se zeleninou a rybou GF
INGREDIENCE
300g cizrny v suchém stavu
(lze použít již připravenou cizrnu v konzervě, cca 2x400g)
1 bobkový list
1 lžička tymiánu
600-700g filetů z ryby (losos, pstruh lososovitý apod.), cca 150g na jednu porci
ZELENINOVÁ SMĚS
1 cibule, 2 stroužky česneku
½ červené papriky
½ žluté papriky
½ žluté nebo červené chilli papričky
svazek zeleného chřestu (nemusí být, lze nahradit řapíkatým celerem, pórkem, cuketou..)
přibližně ½ hrníčku oliv
sůl, pepř
drcený nebo mletý římský kmín ½ kávové lžičky
mletá kurkuma ½ kávové lžičky
mletý koriandr ½ kávové lžičky
mletý zázvor ½ kávové lžičky
olivový olej
K PODÁVÁNÍ
2 lžíce nasekaného čerstvého oregana
POSTUP
Den předem dáme namočit cizrnu na 12 hodin do studené vody. Druhý den vodu slijeme, cizrnu propláchneme a zalijeme čerstvou vodou, přidáme 1 bobkový list a lžičku tymiánu. Vaříme přibližně 1 hodinu. V případě, že použijeme cizrnu z konzervy, tento krok vynecháme.
Do rozpálené pánve nalijeme 3 lžíce olivového oleje, přidáme najemno nakrájenou cibuli a podrcený česnek, krátce restujeme. Poté přidáme všechno koření a ještě chvíli restujeme. Dáváme pozor, aby se směs nepřipálila. Poté do pánve vsypeme obě papriky nakrájené na kostičky, zelený chřest (nebo cuketu, řapíkatý celer apod.), chilli papričku nakrájenou nadrobno, cizrnu a ještě zhruba 10 minut restujeme tak, aby zelenina byla křehká. Nakonec osolíme, opepříme, vhodíme olivy a ještě celé zakápneme olivovým olejem.
Rybu osolíme, opepříme. Pečeme zlehka na pánvi na olivovém oleji nebo krátce grilujeme v troubě.
Celý pokrm podáváme posypaný čerstvým oreganem.