Sýrové suflé  GF

Můj oblíbený recept z  pobytu ve Francii.  Francouzi toto suflé podávají jako teplý předkrm nebo lehkou večeři.

INGREDIENCE

4 vejce

100 g tvrdého nastrouhaného sýra (typ gruyère, eidam)

50 g másla

50 g hladké mouky (bezlepková varianta: 50g kukuřičné mouky)

100 ml mléka

sůl, pepř, muškátový oříšek

máslo na vymazání formy


K PODÁVÁNÍ

listový salát 

bageta, chléb

POSTUP

Předehřejeme troubu na 180°C.

V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku. Uděláme světlou jíšku. Poté za stálého míchání přiléváme postupně mléko až se vytvoří hladký bešamel.

 Bešamel krátce provaříme, osolíme, opepříme, ochutíme špetkou muškátového oříšku. Odstavíme z plotny.

 K bešamelu přidáváme žloutky jeden po druhém, vždy dobře promícháme. Přidáme strouhaný sýr. Bílky ušleháme do hustého sněhu, který následně jemně vmícháme do připravené směsi. Přendáme do zapékací nádoby vymazané máslem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 40 minut.

 Podáváme s bagetou, chlebem a salátem.

© 2021 Díky, babi! Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma!