Sýrové suflé GF
Můj oblíbený recept z pobytu ve Francii. Francouzi toto suflé podávají jako teplý předkrm nebo lehkou večeři.
INGREDIENCE
4 vejce
100 g tvrdého nastrouhaného sýra (typ gruyère, eidam)
50 g másla
50 g hladké mouky (bezlepková varianta: 50g kukuřičné mouky)
100 ml mléka
sůl, pepř, muškátový oříšek
máslo na vymazání formy
K PODÁVÁNÍ
listový salát
bageta, chléb
POSTUP
Předehřejeme troubu na 180°C.
V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku. Uděláme světlou jíšku. Poté za stálého míchání přiléváme postupně mléko až se vytvoří hladký bešamel.
Bešamel krátce provaříme, osolíme, opepříme, ochutíme špetkou muškátového oříšku. Odstavíme z plotny.
K bešamelu přidáváme žloutky jeden po druhém, vždy dobře promícháme. Přidáme strouhaný sýr. Bílky ušleháme do hustého sněhu, který následně jemně vmícháme do připravené směsi. Přendáme do zapékací nádoby vymazané máslem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 40 minut.
Podáváme s bagetou, chlebem a salátem.